Meubelstof

De basis voor een goede (her)stoffering is de keuze voor het juiste materiaal. Deze keuze is natuurlijk in eerste instantie afhankelijk van jouw smaak qua kleur en/of het design van de stof. Maar zoals wij al onze klanten adviseren, de stof moet je daarnaast vooral voelen. Er zijn velen stofsoorten met elk een ander gevoel. Ook hoe de stof aanvoelt moet bij je passen!

Een stofkeuze is ook afhankelijk van het gebruik van de stof. Zo kan het model van je meubel of kussen een bepaalde stofsoort keuze ingeven. Meubelen met veel rondingen vragen in de regel om een stof met enige rek om te voorkomen dat er plooivorming ontstaat bij de herstoffering. Terwijl bepaalde kussens juist om een stof vragen die vormvast zijn.

Het gebruik van het meubel is ook sterk bepalend voor de stofkeuze. Heb je huisdieren die het meubel ook graag gebruiken? Katten die graag de nagels scherpen aan het meubel. Dan is het toepassen van een grof geweven stof vaak niet verstandig omdat katten het heerlijk vinden, jij daarentegen vooral niet. Een meer gladde stof (bijvoorbeeld microvezel) is dan veel passender. Jonge kinderen die de pindakaas niet alleen eten of met regelmaat een feestje met gasten die het glas niet altijd even goed vasthouden? De reinigbaarheid van de stof kan dan een grote invloed hebben op je uiteindelijke keuze. Zo zijn stoffen ook te kiezen op basis van de invloed van licht op de stof, de slijtvastheid, de pillingsfactor van de stof en de oorsprong van het materiaal. Van synthetische vezels tot 100% natuurlijke vezels, er zijn stoffen in velen soorten, maten, kleuren, samenstellingen, eigenschappen en Stikken&Stofferen is zeer graag jouw adviseur om de echt goede keuze te maken.

De door Stikken&Stofferen geselecteerde meubelstoffen zijn geschikt voor alle toepassingsvormen. Voor thuisgebruik op een oude stoel tot het inzetten hiervan binnen de projectstoffering. Denk hierbij aan hotels, restaurants, scholen, ziekenhuizen e.d. Onze projectstoffen voldoen aan alle hieraan te stellen normen als een hoge martindale (test waarbij het aantal windingen dat een borstel maakt over de stof totdat er drie draden breken is uitgedrukt in de martindale score. Hoe hoger de score des te meer kan de stof wrijving hanteren). Voor alle toepassingsvormen garandeert Stikken&Stofferen een minimale drie jarige garantie op alle geleverde stoffen.

Alle stofsoorten hebben een label met uitleg over al het bovenstaande. Wij leggen je altijd uit wat de codetaal wil zeggen en in welke mate deze stof past bij jouw toepassingswensen. Hieronder tref je alvast een overzicht van alle voorkomende materialen, afkortingen om te begrijpen wat ze bedoelen met bijvoorbeeld stofsamenstelling: 35% PP - 30%WO - 35%CO. Geen test, wij geven graag in persoon het antwoord maar puur als handreiking wanneer je zelf op internet op zoek gaat naar jouw wensstof. 


Tabel labels stofvezels.

PC (Acryl)

is een kunstvezel die zacht aanvoelt. Acryl is erg isolerend en voelt warm aan en isoleert zelfs beter dan wol. Ook acryl kan goed tegen zonlicht. Acryl is een sterke vezel, losse vezels/pluisjes laten niet snel los. Deze losse vezels kunnen zich snel ophopen tot bolletjes op de stof, wat pilling genoemd wordt. Pilling is makkelijk te verwijderen met een scheerapparaatje voor stoffen. Net als ander kunstvezels is acryl goed te reinigen. Acryl is warm, zacht en kleurvast, maar pilt sneller dan andere vezels

CO (katoen)

is een natuurlijke en zeer vriendelijke stof. Het is een natuurlijke vezel die goed ademt en goed absorbeert waardoor het niet snel zweet. Zoals veel natuurlijke vezels is katoen gevoelig voor licht en is het kreukgevoelig. Omdat katoen vocht snel opneemt is het lastig schoon te maken.

LI (linnen)

soms ook wel vlas genoemd, is een natuurlijke vezel gemaakt van de stengels van vlas. Linnen is erg luchtig en ademt goed, ook voelt het zacht en comfortabel aan waardoor het vriendelijk aanvoelt. Linnen kreukelt snel, waardoor het er snel uitnodigend en vriendelijk uitziet. Soms worden synthetische vezels toe gevoegd om te erge kreuken tegen te gaan. Net als acryl is het een sterke vezel waardoor vezels/pluisjes niet snel los laten, welke zich kunnen gaan ophopen tot pilling. Gelukkig is pilling gemakkelijk te verwijder met een scheerapparaatje voor stoffen. Helaas is linnen zoals de meeste natuurlijke stoffen gevoelig voor vlekken en verkleuring.

Microvezel

stoffen wordt gemaakt van hele dunne kunstvezels. Vaak laten deze stoffen (bijna) geen vocht door. Doordat vloeistoffen erop blijven liggen zijn ze makkelijker te reinigen dan andere stoffen. Microvezelstoffen hebben een suède uitstraling.  

PA (Polyamide)

is bekend van nylon, het is een sterke kunstvezel die niet kreukt en zijn vorm goed houdt. Ook polyamide is goed te reinigen. Polyamide voelt snel statisch aan waardoor hij soms minder vriendelijk aan kan voelen. In tegenstelling tot polyester is polyamide wel gevoelig voor licht.

PES/PL (Polyester)

is de meest gebruikte kunstvezel. Zoals de meeste kunstvezels is polyester goed te reinigen. Ook kan polyester goed tegen zonlicht en kreukt het bijna niet. Polyester kan wat statisch en minder vriendelijk aanvoelen dan bijvoorbeeld katoen. 

 PP (Polypropyleen)

is een kunstvezel die weinig vocht opneemt. Hierdoor is de stof van meubels of meubelaccessoires van polypropyleen goed te reinigen

PU (Polyurethaan)

is een goed reinigbare kunstvezel. Het wordt vaak gebruikt als een dun bovenlaagje bij kunstleder. Dit zorgt ervoor dat de stof erg slijtvast wordt en makkelijk te reinigen is, omdat er niets intrekt. Het nadeel hiervan is wel dat het niet ademt en dus snel gaat zweten. 

VI (Viscose)

is een kunstvezel die gemaakt wordt van een natuurlijke grondstof. Viscose is een vriendelijke stof die zacht en soepel aanvoelt. Viscose kan niet goed tegen vocht, is kreukgevoelig en kan het niet goed tegen licht.

WO/WV (Wol)

wordt gemaakt van schapenhaar. Wol isoleert goed en voelt daardoor warm aan. Desondanks wordt het soms als kriebelig ervaren worden, en hebben sommige mensen allergische reacties bij wol. Omdat wol wolvet bevat, wordt het vuil minder snel opgenomen. Wol moet voorzichtig worden schoongemaakt, omdat het anders kan gaan vervilten.

bron. diverse websites van stofleveranciers.